Kan vi lära oss av historien?

Detta är del två i den uppgift som vi har fåt att arbete med om finanskrisen. I denna del så ska jag skriva ner vad man kan lära sig av de kriser som vi redan har haft.

Enligt en artikel som finns på www.nt.se så är den kris som vi har idag mest lik den krisen som uppstod på 30-talet. Detta är för att krisen startade i USA och det är stora företag som drabades först. Vad man skulle ha lärt sig från krisen som uppstod 1929 var att bankerna inte kan låna ut pengar till vem som helst eller vad som helst bara för att det för tillfället finns gott om pengar. När pengarna inte kommer in i samma hastighet som de går ut så vill bankerna ha mer säkerhet på sinna lån. Detta gjorde att många småföretag inte kunde ta lån och gick i konkurs. VAd som däremot är bättre nu än det var 1929 är att regeringen, både i USA och i rästen av världen, har reagerat och inset att de måste stödja bankerna för att de inte ska kollapsa. Det är ett bevis på att regeringen har lärt sig att det inte går att bara sitta och titta på medans världens börsrar rasar. En till sak jag tycker att man borde ha lärt sig från den förra stora krisen är att ekonomin inte skötter sig själv, vilket alla värkar tro så fort det kommer in lite pengar i systemet.

Finanskrisens bakgrund

Historia B lektion med vår store talare stefan. Vi har fått i uppgift att skriva om hur den finanskris som skakar världen började och lite om hur den påverkar mig. Jag vill lägga till innn jag börjar skriva att jag inte fattar så mycket av det som står i slidshowen som vi har kollat på men jag ska tolka den bäst jag kan.

Det hela började med att bankerna lånade ut pengar till såna som inte kunde betala tillbaka lånen. MEd dessa lån så köpte låntagarna hus. När sedan lånetagarna var tvungna att betala tillbaka lånen så tvingades de sälja husen för att få pengarna. Samtidigt så hade priserna på hus sjunkigt så när lånetagarna tvingades sälja husen så gick de istället med förlust istället för en vinst de hade behövt att ha för att kunna betala sinna lån. De pengar som bankerna hade lånat ut fick de då inte tillbaka. När ryktena började spridas om att bankerna hade finansiela problem så ville många ta ut sinna pengar från banken. Banken hade då inga pengar kvar eftersom de inte kunde få in lånen från lånetagarna. Vissa banker fick så storra problem att de gick i konkurs.

Jag har faktiskt ingen anning om hur finanskrisen skulle kunna påverka mig just nu. Om krisen forstätter så kan det bli svårare att få lån till att köpa hus eftersom det kommer bli dyrare med lån.

Blogga! Uppgift 4

Detta är den fjärde och (tacka gud) sista delan av samhälls uppgiften. I denna uppgiften så ska jag skriva om vad jag tycker om teorin om att det finns en könsmakts ordning. Könsmakts ordningen går ut på att eftersom för i tiden så var män mäktigare än kvinnor så har det bildad samhällets grund och påverkar hur det ser ut idag. (Detta inlägget kommer att bli kort för jag har nästan ingen anning om vad jag ska skriva) :)

Jag tror att kan stämma och samtidigt så tror jag att det inte stämmer. Det är ju sant att män har mer i lön än kvinnor att män oftast har mer hög status jobb än kvinnor. Att det har varit så länge kan ha påverkan på hur det ser ut nu. Anledningen till att jag tror att det inte stämmer är att jag tror att en av utav anledningarna till att kvinnor har mindre betalt är att de om de blir gravida behöver ha mamma ledigt. Detta kan göra att kvinnor får mindre betalt och det det kan också förklara varför företag hellre anställer män.

Blogg! Uppgift 3

Här kommer den tredje uppgifter so vi fått utav vår storre talare. Själv tycker jag att det börjar bli lite mycket men det tycker tydligen inte han. Denna uppgift handlar om att vi ska framföra våra åsikter om hur jämnstäldt vi tycker Sverige är. Sedan ska vi gemnföra Sverige med ett annat land för att se hur skilldnaderna ser ut mellan de två länderna när det gäller jämnställdhet.

Att Sverige rankas som ett av världens mest jämstelda länder samtidigt som många säger att Sverige har långt kvar till att uppnå riktig jämsteldhet. Jag tycker och tror att både dessa påpekanden är sanna. Att Sverige rankas som ett av världens mest jämlika länder betyder inte att vi har absolut jämlikhet utan bara att vi har det med jämlikt än majoriteten av andra länder i världen. Vi har nog fortfarande långt kvar till total jämlikhet och själv tror jag att inget land i världen kan uppnå absolut jämlikhet, det är i min åsikt en omöjlighet. Det ända sättet det skulle gå att uppnå är genom en massiv kvotering men det kan ju vissa sig vara negativt mot landet. Skillnader i kulturer gör också att det är svårt att få en riktig mättning på hur jämstält det är i ett land. T.ex. som i USA där många kvinnor inte jobbar för att deras män redan kännar nog med pengar för att de kan vara hemmafruar istället. Detta har ju inget med att företagen i USA hellre vill anställa män än kvinnor.

Jag har valt att jämföra Sverige och USA. Så om man jämför Svreige och USA så hamnar Sverige antagligen högre upp på listan eftersom det är fler kvinnor i USA är hemma fruar. Som jag har skrivit tidigare så tror jag inte att detta är för att företagen i USA hellre anställer män utan för att det helt enkelt finns fler män än kvinnor som söker jobb. När det gäller jämlikhet i lönen för samma arbete så tror jag att det är likadant i USA som i Sverige. Jag har hört från en halv pålitlig källa att en kvinna som gör som jobb som en man bara får 93% av det som mannen kännar.

I denna uppgift finns det ingen 100 procentig fakta utan allt är mina egna åsikter och sånt som jag läst på andra ställen så om det är något

RSS 2.0