Släkting Fakta                 ...

Släkting Fakta


Jag har tagit reda på fakta om min mormor och hur hon hade det när hon var ung.

Maj Kerstin Fransson föddes den 24 augusti 1943 Malmö. Hon var det enda barnet i en arbetar familj.

När hon gick i skolan så skulle alla barnen resa sig upp när läraren kom in i rummet. Klassen skulle sjunga psalmer innan skolan började. Man skulle ställa sig upp när man svarade på frågor från lärare och det skulle vara helt tyst i klassrummet. På rasterna så lekta alla barnen ute på skolgården. Där fanns en rastvakt som skulle se till att det inte blev bråk på gården. Flickorna lekte alltid för sig och pojkarna för sig.

Sådant som de roade sig med när de var barn var att leka gömma, kasta boll, hoppa rep, hoppa hage och vara på lekplatsen. När de var barn så lekte alltid många av dem tillsammans utomhus. De var aldrig inomhus och lekte med varandra.

När hon var i tonåren så var hon mycket på bio. Det visades bara bio klockan 19.00 och 21.00 så om hon var snabb så hann hon se två filmer. På den tiden kostade det bara 2.75 kr att gå på bio. Hon var inte ute och dansade någonting däremot utan hon var också väldigt mycket hemma hos kompisar och lyssnade på musik och spelade kort. När hon var 16 år så träffade hon Leif Olsson som hon sedan gifte sig med 1964 då hon var 21.

När hon flyttade ihop med Leif så gifte dem sig också. De flyttade inte bort från Malmö utan bara till en annan del utav staden.

Hon började arbeta när hon var 14 år gammal som barnflicka hemma hos andra familjer. Detta gjorde hon tills hon var 18 då hon gick ytterligare några år i skolan. Efter att hon hade slutat skolan så jobbade hon bland annat på dagis och som vikarie. Hon jobbade också på ett tvätteri där hon märkte alla kläder med ett nummer så att rätt kund skulle få tillbaka rätt klädsel. Hon jobbade även hos hennes man Leifs företag med att klippa gardiner. År 1964 fick hon sin första dotter, Eva. Tre år senare fick hon en till dotter, Åsa. Från 1964 till 1975 så var hon hemma fru och tog hand om sina två döttrar medans Leif fick försörja familjen.

Efter att hon hade varit hemma i 11 år så började hon jobba på dagis igen och det gjorde hon i 17 år. Efter det så jobbade hon hos sin mans företag med att klippa gardiner. Där jobbade hon tills 2002.

När jag ställde frågan om vad hon tycker som är annorlunda med hur vi lever nu och hur man levde för så tyckte hon att en stor skillnad var sättet man fick sin lön. När hon började jobba så fick man alltid sin lön i ett kuvert och det var alltid kontanter. Idag så får man alltid sin lön insatt på ett konto. Detta är ett exempel på att tekniken har gjort stora framsteg på bara en kort tid. En annan sak hon tyckte hade förändrats var då priserna på en bio biljet. När hon var ung så kostade det endast 2.75 kr att gå på bio medans det idag kostar mycket mer.


Kommentarer
Postat av: Stefanhum

Mycket intressant läsning. Du har fått fram många olika detaljer som tyder på bra frågoroch intresse för hur det var då.

2008-09-17 @ 16:08:06
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0